Håkon (33) fra Hamresanden parkerte bilen ei uke:

Tyvene gav Håkon kondis-boosten han trengte

Han skulle bytte ut bilen med elsykkel til jobben ei uke. Men så ble elsykkelen hans stjålet. Gjett hva som skjedde.

På vei til jobb. Morgenlufta åpner sansene.

Tobarnsfaren Håkon Sandåker fra Hamresanden har ikke slitt ut verken joggesko eller terrengsykkelen de siste årene. Travle dager på hjemmebane og en hektisk jobbhverdag som kulturvernleder på Bredalsholmen dokk- og fartøyvernsenter, har ført til at det er blitt så som så med trimmingen. Og bilen har vært transportmiddelet mellom hjem og jobb.

Men han tok utfordringen om å bytte bil med sykkel på strak arm, etter som familien hadde anskaffet seg elsykkel. Han hadde lenge lekt med tanken om at elsykkel til jobb kunne være et godt alternativ til bilen. Kunne det føre til at familien klarte seg med én i stedet for to biler? Dessuten tenkte han at det kunne være deilig å slippe å stange i bilkø gjennom Kristiansand sentrum hver eneste ettermiddag, slik han må i dag.

Problemet var bare at helgen før sykkeluken skulle starte, forsvant elsykkelen fra garasjen. Dermed måtte Håkon børste støv av terrengsykkelen.

– Den er noen år gammel, men så helt ny ut da jeg fikk vasket og klargjort den. Den har åpenbart ikke kjent mye asfalt under dekkene, medgir Håkon.

Tyver hadde rappet elsykkelen. Håkon måtte ty til terrengsykkelen sin og egne muskler.

Fikk trim-sjokk

Selv hadde han ikke sittet mye på et sykkelsete de siste årene. Dermed fikk kroppen hans et aldri så lite sjokk da den ble utsatt for en 22 kilometer lang sykkeltur morgen og ettermiddag fem dager på rad.

– Den første morgenen var tøff. Jeg slet meg i gang og det føltes uvant å sitte på sykkelen. Men det var deilig å kjenne den friske morgenluften. Turen til Bredalsholmen i Vågsbygd tok meg rundt en time. Det gikk egentlig ganske greit.

På dag to føltes de 22 kilometerne langdryge. Der sykkelstien slutter på rv. 41 går ferden videre på sykkelstien opp til toppen av Hånes. En skikkelig monsterbakke som kan ta pusten fra de fleste. Håkon syns det er for skummelt å sykle langs riksveien fram til sykkelekspressveien på Timenes, fordi den er smal og veldig trafikkert.

– Jeg begynte å sette meg delmål, i stedet for å tenke på hele strekningen. Det gjorde turen litt lettere, sier Håkon.

Hushovd-følelse

Onsdagen begynte kroppen å protestere litt. Han var støl i rompe, ben og rygg. Kroppen hadde åpenbart fått seg et lite sjokk. Men fredag skjedde det noe rart. Stølheten forsvant og Håkon følte at farten tok seg opp. Det ble lettere og mer motiverende å sykle.

– Selvtilliten fikk seg en skikkelig boost da jeg tok igjen en elsyklist på vei til byen. Da fikk jeg litt Hushovd-følelse, og jeg merket faktisk at sykkelkondisen hadde bedret seg betraktelig bare på ei uke. Det hadde jeg ikke trodd skulle skje.

Dag fem på sykkel: Håkon har fått farten opp og passerer flere elsykler på sykkelekspressveien.

Penger er ikke alt

Etter som Sandåker har to elbiler som benyttes til jobbkjøring og transport til barnehage og fritidsaktiviteter, er det ikke så mye driftsutgifter å spare på å kutte bilen til jobb. Han betaler ikke i bommen og har gratis jobb-parkering. Elbilen lades full for noen tikroninger. Men dersom det fører til at de klarer seg med én bil, frigjør det litt kapital. Uansett; penger er ikke alt, mener Håkon.

– Syklingen har gitt mersmak. Jeg føler at sansene våkner opp når jeg setter meg på sykkelen om morgenen. Man får med seg omgivelsene og naturen på en annen måte enn når man sitter bak rattet i biltrafikken. Dessuten var det en herlig følelse å kjenne at kroppen begynte å respondere på treningen mot slutten av uka. Det har gitt motivasjon til å fortsette med sykling. Om ikke fem dager i uka, så i alle fall to eller tre dager til å begynne med, sier han og legger til:

– Jeg ble overrasket over hvor lite ekstra tid som gikk med til sykling i stedet for bil. Bilturen tok meg mellom 25 og 40 minutter hver vei, avhengig av bilkøene. På terrengsykkelen går det rundt én time, og da er jeg ferdig dusjet. Når jeg har kommet hjem om ettermiddagen, har jeg lagt bak meg en to timers trimøkt. Det kjennes i grunn ganske godt.

Håkon er framme på Bredalsholmen, ferdig trent og klar for dusj og jobb.

Håkons blogg

Mandag

Ble frastjålet el-sykkel i forrige uke og måtte kaste meg på terrengsykkelen. Ukens første tur ble mer treningspreget enn jeg hadde tenkt. Irriterende.

Tirsdag

Det må legges til rette for en sykkelsti fra Hamresanden til Timenes. Jeg må sykle opp en vegg av en bakke opp til Hånes, den må jo ta pusten fra selv den sprekeste fjellklatrer.

Onsdag

Kjente det godt i rompe og lår i dag. Kroppen er ikke vant til dette. Men man blir våken.

Torsdag

Hvorfor på død og liv ha fysiske hindringer over alt på sykkelveien? Treffer på biler fra vegvesen, parkvesen og landskapsentreprenører. Burde vært forbudt med jobbing på sykkelveien i morgen- og ettermiddagsrush.

Fredag

Følte meg litt som Thor Hushovd i dag. Turen gikk mye lettere. Tok igjen flere jobbsyklister på elsykkel i dag morges. Kult.