Christin (37) fra Nodeland parkerte bilen ei uke:

Til blodbanken med bil og buss

Når du jobber i blodbanken på Sørlandet sykehus er det spesielt viktig å komme på tida. Kan du stole på bussen da?

Deilig å drømme seg vekk på bussen i stedet for å stange i biltrafikken.

– Jeg har alltid pleid å ta bil til og fra jobben på sykehuset. Den gamle diesel-Volvoen min leverer alltid og sørger for at jeg er på plass til rett tid. Å ta bussen har jeg liksom aldri tenkt på. Jeg trengte et dytt for å prøve noe nytt, sier Christin.

Det fikk hun. Utfordringen lød som følger; I én uke skal du parkere bilen på nærmeste innfartsparkering ved E39 på Rosseland og ta bussen videre til sykehuset på Eg. Du skal finne ut hvordan det fungerer for deg og notere alle fordeler og ulemper.

– Det var litt pes i starten med å laste ned billett-appen til AKT, slik at jeg kunne kjøpe mobilbillett. Etterpå måtte jeg laste ned en ny app for å finne ruter og avgangstider, sier Christin.

Gamle vaner….

For ei som har bodd deler av sitt voksne liv på Finsland, ligger det litt i ryggmargsrefleksen å bruke bil når man skal noe sted. Det er liksom ikke så mange alternativer. Men i dag bor Christin sammen med to tenåringsdøtre på Nodeland, ikke langt fra bussholdeplassene. Flere ganger har hun vært inne på tanken om å endre reisevanene sine.

– Det er fort å gro fast i gamle vaner. Hvis jeg kan kjøre dieselbilen litt mindre og kjøre kollektivt, er jeg med og sparer miljøet. Samtidig tenker jeg på kostnadene. Snart dobles parkeringsavgiften på jobben til rundt 2600 kroner i året. Dessuten kan det bli økte bompenger. Det hadde vært greit om jeg kunne spart litt på å kjøre kollektivt, sier hun.

Med parkering, bompenger og diesel runder hun fort 12 000 kroner i årlige reisekostnader mellom hjem og jobb. For 770 kroner i måneden kjører hun ubegrenset med buss i hele Kristiansandsregionen.

Bilen er parkert. Heldigvis kort vei fra innfartsparkeringen på Brennåsen til busstoppet.

Bussbytte-pes

Annerledes-uken startet på dag én med frokost til vanlig tid rundt klokken 06.00 hjemme på Nodeland. Klokken 06.40 var hun ute av døra som vanlig. Turen gikk til innfartsparkeringen ved E39 på Rosseland, hvor bussen til Kristiansand sentrum dukket opp klokken 06.51.

Christin innrømmer at hun småkoste seg litt da hun landet i buss-setet og lot tankene fly.

– Det var deilig å slippe å sitte konsentrert bak rattet i den hektiske morgentrafikken inn mot Kristiansand sentrum.

Det varte ikke så lenge. Klokken 07.05 var bussen fremme i Kristiansand sentrum. Det var tid for bytte til skyttelbussen som går hvert 10. minutt mellom Kvadraturen og sykehuset på Eg. Bussbytte er ikke ideelt, særlig ikke hvis neste buss nettopp har gått.

– Ifølge ruteplanen hadde jeg tre minutter på meg, men to ganger opplevde jeg at jeg måtte vente 10 minutter på neste buss. Da var jeg framme ved sykehuset 07.28, og det er litt sent når jeg skal være klar til innsats kl. 07.30. De andre gangene gikk det som smurt, sier Christin.

Hjemturen forløp greit når hun fant ut hvilken buss som stoppet nærmest innfartsparkeringen på Rosseland. Bussbyttet i Kristiansand inkluderte en kjapp spasertur fra nederst i Tollbodgata til Rutebilstasjonen. Samlet reisetid hver vei endte på mellom 40 og 50 minutter, som er litt mer enn med bil. Oppsiden er mindre stress og lavere reisekostnader.

Etter bussbytte i Kvadraturen er Christin fremme på sykehuset. Turene går greit men hun savner en direktebuss.

Konklusjon: Kjøper månedskort

Etter ei uke er Christins konklusjon klar; det er deilig å sitte på bussen, og når man blir vant til rutetidene, går det greit å planlegge dagen. Men bussbytte stresser henne litt. Hennes drømmescenario er at AKTs direkte bussforbindelse mellom Mandal og Sørlandet sykehus kunne stoppe ved innfartsparkeringen på Rosseland. I dag er siste stopp Søgne, før den suser rett til sykehuset.

– Hvis direktebussen også legger inn et stopp på Rosseland, er jeg ikke i tvil; da blir det å parkere på innfartsparkeringen og ta buss videre til og fra jobb. Uansett; jeg vil prøve bussen en måned og kjøper meg månedskort. Jeg vurderer også å skaffe meg en elsykkel og veksle mellom buss og elsykkel. Jeg kjenner flere andre som sykler samme rute, sier hun og legger til:

– Da får jeg meg litt trim, samtidig som jeg sparer lommeboka og miljøet.

Christins blogg:

Mandag

Venter på bussen ved innfartsparkeringen på Rosseland. Overraskende hvor mye støy det er fra biltrafikken på E39.

Tirsdag

Har satt meg bak i bussen. Elmotoren gir fra seg en sjenerende høy lyd. Tenker at jeg vil sitte lenger foran de neste dagene.

Onsdag

Deilig å slappe av på bussen og la tankene fly, i stedet for å måtte konsentrere seg om bilkjøring.

Torsdag

Litt irriterende at korresponderende buss i Kristiansand sentrum opp til sykehuset nettopp hadde gått da jeg gikk av bussen fra Songdalen. Måtte vente 10 minutter på neste og kom til jobb noen minutter for sent.

Fredag

Rakk alle busser og alt fungerte fint! Det blir definitivt mer busskjøring på meg framover, særlig hvis direktebussen mellom Mandal og Sørlandet sykehus legger inn et busstopp ved innfartsparkeringen på Rosseland.